Централната избирателна комисия показа образеца на бюлетината за парламентарните избори на 4

...
Централната избирателна комисия показа образеца на бюлетината за парламентарните избори на 4
Коментари Харесай

ЦИК показа бюлетината за изборите

Централната изборна комисия показа образеца на бюлетината за парламентарните избори на 4 април. Представени бяха и устройствата за машинно гласоподаване.

Бюлетината е дълга към 60 см. На гърба ѝ има черна линия и наложителните две места за печата. Броят на кръгчетата за преференциите зависи от броя на претендентите, което пък зависи от размера на многомандатния изборен регион. Кръгчетата могат да бъдат оптимално 36.

Подготвя се особено решение, което ще определи метода за прегъване на бюлетината. Това би трябвало да стане по този начин, че да може да се сравнят двата номера върху нея. След това евентуално ще има и второ прегъване, с цел да се подсигурява анонимността на вота. " Вероятно то ще бъде както нормално. След като бюлетината се откъсне, горният отрязък остава на кочана. Бюлетината трябва да се сгъне по този начин, че да може да се запазят двата номера. А отрязъкът, който е перфориран, да се откъсне и да се постави в кутия. Вероятно ще има указания за второ прегъване, само че както и да бъде сгъването, трябва да могат двата печата да се виждат и да има сложени два печата, другояче бюлетината ще бъде невалидна ", сподели представителят на ЦИК Таня Цанева.

9390 са секциите с над 299 гласоподаватели, където ще има опция да се гласоподава с машини. Представител на „ Сиела Норма “ - фирмата, която обезпечава машините за вота, изясни по какъв начин се гласоподава с тях.

В деня преди изборите машините ще бъдат ситуирани в секциите и ще бъде осъществено образование на членовете на секционните изборни комисии. Когато член на СИК задейства машината, тя ще отпечата нулев протокол за разкриване на изборния ден - лист с всички партии и претенденти с преференции. " Идва гласоподавател, СИК му дава една от три специални карти, предвидени за него. Картата се слага в слота на машината и се появява на екрана електронна бюлетина, тя повтаря значително хартиената. Избира се партия и преференция. Машината дава опция за " Преглед на моя избор ". След това излиза бутон с алтернатива за смяна на гласуването, на който написа " Промени избора ". Тук гласоподавателят може да промени избора си, в случай че не е сигурен, а има и бутон, на който написа " Гласуване ", и в случай че гласоподавателят е отбелязал своето предпочитание, натиска бутона " Гласуване ", изясни представител на компанията " Сиела Норма ".

След това излиза хартиена квитанция с QR код, който е одитна диря на хартиените разписки. Гласоподавателят връща картата на СИК. Разписката се сгъва и се слага в обособена урна, планувана за машинното гласоподаване.

ЦИК е приела спомагателни условия за реда за образуване на изборни секции в лечебни заведения. " Това е допълнение към нашето решение, защото имахме доста запитвания от по-големи лечебни заведения, в които има повече жители с Коронавирус ", разясни Таня Цанева. Така в по-големите лечебни заведения ще може да се основава секции, които ще обслужват гласоподаватели, заболели от ковид, на разнообразни етажи.

Ако гласоподавател желае да гласоподава по адресна регистрация, друга от непрекъснатия му адрес, до 20 март може да подаде заявление по пример. До 20 март се подават и заявки за гласоподаване на друго място. Това визира единствено избрана група гласоподаватели - народни представители, членове на районни изборни комисии, наблюдаващи. На 22 март кметът на общината прави предложение за сформиране на преносими изборни секции за гласоподаватели с трайни увреждания. " Хората, които имат усложнения за достъп до изборни секции, до 20 март би трябвало да заявят присъединяване в преносима секция ", напомни представителят на ЦИК Димитър Димитров. При 10 или повече заявки се образува секция с преносима изборна кутия, друга от Коронавирус секцията.

Вече са определени държавите и местата, в които ще има секции за нашите сънародници в чужбина - в 69 страни. Броят на секциите ще е сред 460 и 470, само че точният им брой ще бъде явен на следващия ден, когато изтича срокът за определянето им.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР